GRIN

Tulburarile asociate variantelor GRIN

Tulburarile associate variantelor GRIN sunt afecțiuni genetice rare, cu consecințe grave care limitează viața. Mulți pacienți GRIN sunt non-verbali, incapabili să meargă și mulți nu pot să se hrănească sau să folosească toaleta. Ei suferă adesea crize severe și frecvente care nu răspund la tratament.

Ce sunt genele?

Genele sunt sablonele biologice folosite de organism pentru a face proteinele si enzimele necesare pentru a crea si mentine tesuturile si organele. Oamenii au aproximativ 30000 de gene ce formeaza 46 de cromozomi pe care ii gasim in nucleul celulelor din corp.

Genele GRIN

Receptorul NMDA este implicat in transmiterea mesajelor intre neuroni si are un rol critic in procesele de invatare si memorare ale creierului.

Informatia genetica necesara pentru functionarea acestui receptor este inmagazinata la nivelul a 7 gene numite GRIN (GRIN1, GRIN2A, GRIN2B, GRIN2C, GRIN2D, GRIN3A, GRIN3B). O singura modificare la nivelul unuia dintre segmentele critice ale acestor gene poate duce la tulburarile asociate genelor GRIN.

Cand o astfel de modificare se produce la nivelul unei gene, aceasta este cunoscuta ca varianta sau mutatie.

Oamenii de știință încă lucrează pentru a înțelege impactul pe care îl pot avea aceste variante. Cea mai importantă diferență pare să fie că unele variante duc la recepția de prea multe informații de către receptorul NMDA (cunoscută sub numele de „Câștig de funcție” (Gain of Function) sau variante GoF), în timp ce altele duc la primirea prea puțină (cunoscută sub denumirea de „Pierdere de funcție” (Loss of Function) sau variante LoF). Înțelegerea tipului de variantă afectează un pacient face posibilă identificarea opțiunilor de tratament adecvate, inclusiv diferite tipuri de medicamente care pot ajuta.

Exista sute de persoane cunoscute cu o tulburare asociata variantelor GRIN si aproape fiecare dintre ele prezinta o modificare diferita, unica care se manifesta prin simptome asociate disfunctionalitatii receptorului NMDA.

Cand si de ce se produce o mutatie?

Exista multiple cause pentru producerea mutatiilor la nivelul genelor GRIN:

–  de novo – sunt cele mai frecvente si se se produc spontan, la inceputul sarcinii, fara ca parintii sa influenteze procesul, iar probabilitatea ca un al doilea copil cu aceeasi varianta sa se nasca in aceasta familie este incredibil de micaș

Fiecare om are aproximativ 60 de astfel de mutatii, dar si   miliarde de nucleotice (ganditi-va ca suntem carti formate din miliarde de litere), astfel, probabilitatea ca modificarea sa fie la nivelul unei zone critice din genele GRIN este foarte mica.

– mutatii mostenite de la parinti – au o frecventa mult mai mica in tulburarile associate genelor GRIN, dar daca aceasta este cauza, exista posibilitatea ca fratii sau surorile sa poarte mutatia  fara a fi afectati, dar o pot transmite mai departe urmasilor lor

In prezent, exista mai putin de 500 de oameni  cunoscuti cu o tulburare asociata variantelor GRIN la nivel mondial.

Pe masura ce testarea genetica WES (secventierea intregului exom) devine mai accesibila, probabil numarul persoanelor diagnosticate cu tulburare asociata variantelor GRIN va creste.    

Care este parcursul unei persoane cu tulburarea asociata?

Marea majoritate a pacientilor cu tulburare asociata variantelor GRIN au speranta de viata egala cu cea a populatiei generale. Influenta principala a genelor GRIN este la nivelul creierului, astfel,  in cadrul bolii nu sunt afectate alte organe.

Cand rezultatul testarii genetice (WES) este pozitiv, se recomanda ca persoana sa fie luata in evidenta unui centru specializat in care va fi evaluata, monitorizata si tratata in functie de simptome.

In Centrul de Expertiza de Boli Rare Neurologie Pediatrica Obregia, membru in reteaua EpiCAre, medicii analizeaza si urmaresc pacientii cu tulburare asociata variantelor GRIN, folosesc cele mai moderne mijloace de investigare si tratament, conform protocoalelor adaptate la cele internationale si exista posibilitatea colaborarii internationale pentru cazurile in care acest lucru e necesar.

De asemenea, in prezent, se lucreaza la constituirea bazei de date pentru persoanele cu tulburari asociate variantele GRIN.