Glanda tiroida joaca un rol major pentru o dezvoltare pshiomotorie normală. Disfuncția acesteia afectează plurisistemic organismul determinând apariția semnelor de hiper- și/sau hipotiroidism central sau periferic.
În cadrul centrului nostru de expertiză monitorizăm din punct de vedere neurologic pacienți cu afecțiuni tiroidiene (hipotiroidism, hipertirodism congenital sau dobândit, tiroidită autoimună) precum și copii cu boli extrem de rare ce afectează transportul sau metabolismul hormonilor tiroidieni ca de exemplu deficitul de MCT8.
Abordarea pacienților se face în echipă pluridesciplinară conform recomandărilor internaționale. Prin intermediul rețelei Endo-ERN suntem conectați cu celelalte centre de referință din Europa ce evaluează pacienți cu aceleași patologii rare.
1.MCT8 orpha 59
Sindromul Allan-Herndon-Dudley cunoscut și sub denumirea de deficit de MCT8 este o afecțiune genetică rară cu transmitere X-linkată ce afectează copiii de sex masculin determinând un tablou clinic de hipotiroidism central și hipertiroidism periferic.
Deficitul de MCT8 apare ca urmare a mutației genei SLC16A2 de pe cromozolul X ce codifică proteina transportorului monocarboxilazei 8 (MCT8) răspunzătoare de transportul hormonilor tiroidieni, în special T3, din fluxul sangvin în celulele creierului. Pentru restul corpului, T3 nu are nevoie de transportorul MCT8 pentru a pătrunde în celule.
Transmiterea bolii se produce X linkat drept urmare baieții născuți din mamele purtătoare ale mutației genetice au un risc de 50% să dezvolte boala. Femeile purtătoare pot avea simptome ușoare deși s-au descris și cazuri mai severe. Afecțiunea poate să apară spontan, în timpul dezvoltării fetale, copilul născut fiind astfel singurul afectat din familie.
Hormonii tiroidieni sunt esențiali pentru dezvoltarea normală a creierului fătului în timpul sarcinii cât și în perioada de dezvoltare a copilului. Concomitent, hormonii tiroidieni în exces, în special T3 (triiodotiroxina) pătrund în țesuturile din restul corpului ceea ce duce la apariția de complicații severe, amenințătoare de viață.
Drept urmare copiii afectați se nasc cu tulburare severă de dezvoltare atât cognitiv cât și motor din cauza hipotiroidismului central și în același timp cu semne de hipertiroidism periferic.
Semne și simptome ale deficitului de MCT8
-
- Aspect particular – fața alungită și îngustă comparativ cu membrii familiei, scolioză, anomalii ale cutiei toracice (pectus excavatum)
-
- Microcefalie
-
- Tulburare globală de dezvoltare sau întârziere mintală profundă ceea ce determină inabilitatea de a comunica verbal, de a interactiona, de a se juca
-
- Hipotonie axială cu hipertonie periferică
-
- Mișcări anormale, involuntare, ca urmare a modificării de tonus muscular, se pot accentua la atingere, se pot dezvolta contracturi articulare anormale
-
- Crize epileptice
-
- Falimentul creșterii, malnutriție
-
- Tahicardie, aritmii cardiace
Suspiciunea diagnostică se va ridica în cazul baieților cu tulburare de dezvoltare, hipotonie musculară, tahicardie, hipotrofie ponderală testându-se funcția tiroidiană. Un nivel crescut de T3 cu TSH normal și T4 normal sau ușor scăzut ridică suspiciunea de deficit de MCT8.
Confirmarea diagnosticului se face prin testare genetică – identificarea mutației în gena SLC16A2.
Copilul va fi integrat în echipă pluridisciplinară pentru o conduita terapeutică adecvată. Se recomandă testarea genetică a întregii familii pentru a se putea oferi un sfat genetic potrivit.
2.Hipotiroidism congenital Cod Orpha: 442, 424
Hipotiroidismul se definește ca apariția disfuncției glandei tiroide sau a axului hipotamalo-hipofizo- tiroidian ce determină un nivel scăzut de hormoni tiroidieni. Termenul de congenital se referă la faptul că afecțiunea este prezentă în momentul nașterii.
Hipotiroidismul congenital reprezintă cea mai frecventă patologie endocrină a sugarului determinând afectare neurologică, motorie și a creșterii, retardul mintal ireversibil reprezintă cea mai severă complicație.
Cauzele hipotiroidismului pot fi o dezvoltare anormală sau incompletă a glandei tiroide (disgenezie) sau o perturbare a liniei de producere hormonală prin care se reglează secreția centrală și cea periferică de hormoni tiroidieni în funcție de nevoile organismului (dishormonogeneză). Hipotiroidismul tranzitor este rar, apare ca urmare a transferului transplacentar de substanțe gușogene (antitiroidiene de sinteză), al anticorpilor materni blocați sau al excesului de iod. Acestea sunt mai frecvente la prematuri.
Hormonii tiroidieni sunt esențiali pentru o dezvoltare psihomotorie normală astfel că un nivel scăzut al acestora fără o corecție hormonală optimă determină afectare neurologică severă.
Majoritatea copiilor nu prezintă semne sau simptome evidente la naștere de aceea screeningul neonatal este esențial pentru depistarea precoce a tuturor cazurilor de hipotiroidism congenital și inițierea tratamentului precoce.
În maternitățile din Romania toți nou născuții beneficiază de screening neonatal iar în cazul unui rezultat pozitiv nou născutul este rapid evaluat endocrinologic pentru inițierea tratamentului hormonal adecvat ulterior evoluția acestuia este monitorizată în echipă pluridisciplinară împreună cu neurologul pediatru pentru depistarea rapidă a afectării neurologice.
3.Hipertiroidism congenital Orpha code: 424
Hipertiroidismul congenital este o afecțiune rară ce se definește prin sinteza în exces a hormonilor tiroidieni încă de la naștere sau în perioada neonatală, apare în special la nou născuții proveniți din mame cu Graves Basedow. Tabloul clinic și paraclinic inițial poate fi de hipotiroidism subclinic datorită pasajului transplacentar al antitiroidienelor orale ulterior se contureaza tabloul clinic de hipertiroidism – agitație, tahicardie, curbă ponderală staționară.
Abordarea cazurilor se efectuează în echipă multidisciplinară (endocrinologul de adulți, medicul obstetrician, neonatalog, pediatru, medicul endocrinolog pediatru, cardiolog, neurolog) tirotoxicoza neonatală fiind o urgență medicală. Monitorizarea ulterioară a acestor copii impune evaluări neurologice periodice pentru depistarea precoce a tulburărilor de dezvoltare sau a altor complicații neurologice ce pot fi prevenite sau tratate rapid.